למשפט תעבורה מגיעים כאשר מקבלים זימון משוטר בשל ביצוע עבירת תעבורה שביצעת, או אם ביקשת להישפט בשל עבירה מסוג ברירת משפט (קנס). הזימון לדין כולל פרטים על מועד המשפט וכתובת בית המשפט אליו צריך להתייצב.
בתי המשפט לתעבורה נמצאים בכל רחבי הארץ, והדיון יתקיים בדרך כלל בבית המשפט במחוז / אזור הקרוב למקום ביצוע העבירה.
פרטי בתי המשפט לתעבורה –
משפט תעבורה – התייצבות לדיון או הודאה בכתב
לרוב עבירות התעבורה מסוג הזמנה לדין, ניתן לשלוח הודאה בכתב לבית המשפט אליו זומנת, ולבקש להתחשב בעונש, ניתן לפרט נסיבות אישיות ונימוקים להקלה. יודגש כי ניתן לעשות זאת רק אם מודים בביצוע העבירה.
דרך זו אינה מומלצת שכן לרוב הענישה מקלה יותר כאשר מתייצבים לבית המשפט ומנסים להגיע להסדר טיעון או טוענים בפני השופט בבית המשפט לתעבורה.
עבירות תעבורה אחרות כגון:
- כתב אישום בגין גרימת תאונת דרכים
- נהיגה בשכרות
- נהיגה בזמן פסילה
- או עבירות חמורות אחרות מחייבות התייצבות בבית המשפט לתעבורה, ורצוי עם עורך דין לתעבורה המתמחה בתחום.
משפט תעבורה – הדיון
משפטי תעבורה מתקיימים לרוב בשעות הבוקר, והדיונים מתחלקים בין מספר שופטי התעבורה בבית המשפט. תובע תעבורה, שהוא נציג המשטרה – המדינה, נמצא בצד הנגדי לך, ותפקידו לייצג את המדינה.
לרוב בתי המשפט לתעבורה עמוסים, נהגים רבים מוזמנים לאותה שעה והדיונים מתנהלים בהתאם לסדר הגעה. כדאי לפנות לתובע/ת, כך שידע שהתייצבת, ותיכנס לתור הדיונים.
אם הגעת להסכמה עם התובע/ת, לרוב הדיון יסתיים במהרה במה שנקרא הסדר טיעון אותו יציג התובע/ת, ואת/ה תוכל לטעון לעונש בפני בית המשפט.
אם החלטת שלא להודות, צריך להודיע לבית המשפט כי אינך מודה בביצוע העבירה, והדיון ידחה לישיבת הוכחות במועד אחר, אליו יתייצבו העדים מטען המשטרה, ועדים שלך במידה ויש כאלה.
לאחר ישיבת ההוכחות, מגיע שלב הסיכומים, ואז בית המשפט מכריע האם הנאשם (במקרה זה הנהג/ת) אשם בביצוע העבירה או זכאי.
אם הכרעת הדין מזכה את הנהג/ת, התיק הסתיים ובכך הסתיימו ההליכים. אם תהיה הרשעה, הצדדים יטענו לעונש והשופט/ת יגזור את הדין בהתאם לחומרת העבירה, וותק הנהיגה, עבר תעבורתי, נסיבות אישיות ועוד..
משפטי תעבורה – ענישה
לאחר הרשעה וטיעונים, ייקבע בית המשפט לתעבורה עונש. רכיבי הענישה במרבית משפטי התעבורה הם לרוב:
- קנס
- פסילת רישיון נהיגה על תנאי.
- פסילת רישיון נהיגה בפועל.
הכל כמובן בהתאם לחומרת העבירה וותק הנהיגה עבר תעבורתי ועוד…
אם מדובר בפסילת רישיון בפועל, ניתן לבקש לעכב את ביצוע העונש לצורך התארגנות למשל, או לדחות את תשלום הקנס או לבקש לשלמו בתשלומים. בית המשפט לרוב יסכים לכך.
הפקדת רישיון נהיגה
אם נפסלת מלנהוג, חובה להפקיד את רישיון הנהיגה במזכירות בית המשפט במועד שנקבע להפקדתו, או לפני. בתום תקופת הפסילה ניתן לקבל את רישיון הנהיגה בכל סניף של משרד הרישוי (ולא בבית המשפט).
ניהול משפט תעבורה אינו משימה קלה, ולרוב אינו מומלץ לנהג ללא רקע משפטי והבנת תחום התעבורה.