בתי המשפט, משרד הרישוי והמשטרה מוסמכים לפסול (לפסול=לשלול) את רישיון הנהיגה.
פסילת רישיון שהוטלה על ידי בית המשפט:
פסילת רישיון נהיגה מחייבת את הפקדתו בבית המשפט, אם הפסילה הוטלה על ידי בית המשפט. עם הפקדתו תנפיק מזכירות בית המשפט אישור על הפקדת רישיון נהיגה.
רישיון הנהיגה שהופקד לא יוחזר בתום הפסילה מבית המשפט, אלא יש לגשת למשרד הרישוי עם אישור ההפקדה שהתקבל, ולקבל רישיון נהיגה חדש.
דוגמא לאישור הפקדה:
פסילה שהוטלה על ידי המשטרה:
המשטרה היא הגוף השני אשר מוסמך לפסול רישיון נהיגה במסגרת פסילת רישיון מנהלית שהוטלה על ידי קצין משטרה (לקריאה נוספת בעניין פסילה מנהלית – לחץ כאן)
במקרה זה בתום הפסילה, ניגשים למשטרה עם אישור הפסילה המנהלית, ומקבלים מהם את רישיון הנהיגה שהופקד.
דוגמא לאישור:
פסילת רישיון שהוטלה על ידי משרד הרישוי:
משרד הרישוי מוסמך לפסול רישיון נהיגה לרוב בשל צבירת נקודות או החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (בעניין המכון הרפואי ניתן לקרוא כאן)
במקרה זה רישיון הנהיגה יופקד במשרד הרישוי עד תום פסילת הרישיון או ביטול ההתלייה על ידי המכון הרפואי.
דוגמא לאישור:
מועד תחילת הפסילה נקבע ממועד הפקדת הרישיון . למעשה הפסילה יכולה להתחיל קודם אבל נספרת ממועד הפקדת רישיון הנהיגה בפועל. למשל, אם פסילה למשך חודש ימים אמורה להתחיל ב- 1.1 על פי החלטת בית המשפט, והנהג מפקיד את רשיונו רק ביום 1.2., למעשה אסור לו לנהוג מיום תחילת הפסילה (1.1) אבל היא תסתיים כעבור חודשיים, כלומר חודש מיום ההפקדה.
קישורים שיכולים לעזור לכם
ככלל, פסילות רישיון מצטברות אחת לשנייה, ואם הוטלו על נהג יותר מפסילה אחת, יש לבצע הפקדות בכל התיקים, ובסיום כל הפסילות, במצטבר, יוחזר רישיון הנהיגה.
הפקדת רישיון כאשר רישיון הנהיגה אבד
אם רישיון הנהיגה אבד, ניתן להפקיד תצהיר המאומת על ידי עורך דין תעבורה במקום רישיון נהיגה, והפסילה תחל מיום הפקדת התצהיר.
ישנה חובה לבצע הפקדה, בין אם הופקד רישיון נהיגה או תצהיר, וכאשר לא מפקידים דבר הפסילה כאמור לא תסתיים.
רישיון נהיגה שלא הופקד ובקשה לחישוב פסילה
גם אם בוצעה הפקדת רישיון באחור, מזכירות בית המשפט תנפיק אישור על הפקדת רישיון החל מיום ביצוע ההפקדה, כלומר מיום הגשת הרישיון או התצהיר. בעבר ניתן היה להגיש לבתי המשפט בקשה לחישוב הפסילה, כלומר לקבוע כי הפסילה תחל ממועד כלשהוא בעבר, למרות שלא בוצעה הפקדה כדין באותה עת. על פי הנימוקים בבקשה, החליטו בתי המשפט לתעבורה בעיקר, האם בנסיבות יש מקום לחשב את הפסילה לאחור.
לפני מספר שנים ניתן פסק דין בבית המשפט העליון, ונקבע כי לבתי המשפט אין יותר סמכות לערוך חישובי פסילת רישיון , והדבר נתון למשרדי הרישוי.